FINCUBE: ekologický dům o rozloze 47 m2.

Fincube – hotový zelený dům, který lze objednat online. Pokud nyní nemáte v plánu koupit dům online, můžete se jednoduše inspirovat jeho úspěšným kompaktním designem.

Fincube je poměrně známý ekologický koncept: všichni obdivují, že se dá přemisťovat, že je na solární pohon a že má malou plochu. Šetrnost k životnímu prostředí však není jedinou předností tohoto domu, ale také prostorově úsporné řešení interiéru a chytré dispoziční řešení, které umožňuje vytvořit byt o rozloze 47 m2 v domě s velkým obytným prostorem. Vše, co potřebujete pro plnohodnotný venkovský dům.

Informace o objektu:
Umístění: Ritten, Itálie
Plocha: 47 m2.
Rok: 2008
Architekti: Werner Aisslinger a Studio Aisslinger

Foto: Werner Eislinger, architekt

Tato pozoruhodně elegantní budova, kterou její tvůrci pojmenovali Fincube, je prototypem, který vytvořil ateliér slavného berlínského designéra Wernera Eislingera jako příklad dokonalé "zeleně" mobilní dům. Hlavním rysem je, že jej lze rozebrat a znovu sestavit téměř kdekoli. Samotný prototyp například stojí v nejkrásnějších místech italských Alp ve výšce 1200 metrů, ale lze jej převézt a instalovat téměř kdekoli na světě: nepotřebuje žádné komunikace, je soběstačný Vše je napájeno solárními panely. Fincube má malou plochu, pouhých 20 metrů čtverečních. m a oblast "poškození země pod přípojkou inženýrských sítí jsou pouze 2 metry čtvereční. . Lze jej tedy instalovat i v chráněných oblastech.

Fincube plně uplatňuje zásady "zelené architektury, uspořádané podle principu "chytré domácnosti" Všechny obytné funkce se ovládají pomocí centrální dotykové obrazovky, o čemž se v době jejího vzniku poměrně obsáhle diskutovalo v různých architektonických publikacích. Nás však Fincube nezajímá ani tak jako příklad správného ekologického přístupu, ale jako skvělá možnost pro plánování malého domu, kterému se dosud nikdo důkladně nevěnoval, a přitom je zde mnoho inspirace pro navrhování domů tohoto typu a velikosti.

Dům je ze všech čtyř stran obklopen prosklením a vnitřní prostor je uspořádán do kruhu: ze vstupní části se vchází do poměrně prostorné kuchyně spojené s hlavním obytným prostorem a za rohem do obývacího pokoje vchod do ložnice a pak koupelna.

Dům "v šatech" Vodorovný rám z dřevěných latí, který chrání FINCUBE před přílišným slunečním zářením a soukromí jeho obyvatel před zvědavými pohledy.

Na výkresu jsou kuchyň a obývací pokoj odděleny malou příčkou, ale designéři se rozhodli ji na výkresu nepoužít, takže vznikl jeden velký prostor. Návrh interiéru domu «ekologický minimalismus". Všechny povrchy jsou obloženy přírodním místním dřevem, dokonale opracovaným podle nejlepších tradic tyrolského tesařství. Většina nábytku a doplňků se řídí charakteristickým minimalistickým designem Studia Aisslinger, mnoho kusů je vyrobeno průmyslově. Všimněte si absence zbytečných detailů, jako jsou úchyty nebo dekor, které "drtí" by se objevily. Kuchyně tak působí velmi prostorně a velkoryse, přitom si však zachovává své homogenní vlastnosti.

Na straně obývacího pokoje nejsou dřevěné okenice, je zde zdání okna, nebo spíše balkonu, a místo lamel – okno tenká tětiva pro bezpečnost.

Celý design domu je nejen ekologický a udržitelný, ale také velmi praktický. Příklad: Kuchyňský ostrůvek, který má stejně jako celá Fincube tvar houby. Podívejte se – To umožnilo zkombinovat kompaktní a velmi pohodlný jídelní stůl pro dvě osoby s pohodlným prostorem pro nohy, vařičem a krájecí plochou, zatímco zásuvky spotřebičů.

Obývací pokoj je v podstatě průchodem do ložnice, ale díky spojení s jídelnou a kuchyní nepůsobí malým ani stísněným dojmem, i když je to rozhodně spíše čtecí/odpočinková zóna než přijímací prostor. Rozkládací pohovka však pomůže i v druhém případě pro případ, že by přítel chtěl zůstat chvíli venku.

Velmi důležitá vlastnost Fincube, která by mohla být užitečná pro všechny malé domy: všechny příčky jsou zde současně úložnými systémy s otevřenými nebo uzavřenými policemi, skříňkami a zásuvkami. V tomto kompaktním domě o délce 47 metrů není ani centimetr nazbyt.

Stejná dělící stěna ale na straně ložnice: zde už police hrají roli malé knihovny.

Ložnice: měkké čelo postele mírně zasunuté do příčky Je ( vytváří další hru: dřevo různých textur, měkké čalounění ) a velmi praktické umožňuje "ušetřit peníze" Přibližně 10 cm pro průchod mezi oknem a postelí.

Na této fotografii je vidět struktura a logika uspořádání domu, a to od vstupní haly až po nejosobnější část koupelnou, která se nachází za ložnicí. Nejsou zde žádné dveře, ale jsou zde těžké závěsy, kterými lze v případě potřeby prostor rozdělit.

Mezi okenicemi a prosklením je malý chodníček, který umožňuje procházet se po obvodu domu a obdivovat okolí.

Ohodnoťte článek
( Zatím žádné hodnocení )

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: